Labneh kan je zelf maken door yoghurt te laten uitlekken. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. In je eigen keuken heb je weinig invloed op de temperatuur en de bacteriën. Zelf Labneh maken is enkel te vertrouwen als je de Labneh snel verbruikt. Labneh uit de Zuivelarij is minstens zes weken houdbaar vanaf de productiedag. Aan de hand van enkele foto’s laten we zien hoe onze Labneh gemaakt wordt.

Yoghurt

Eerst maken we yoghurt. Meestal als je yoghurt maakt wil je dat die stevig, smeuïg en homogeen is zonder dat er nadien nog al te veel vocht uit lekt. Wij willen net wel dat het vocht ( = melkwei) er uitlekt. Daarom gebruiken we een specifieke bacteriëncultuur. De melk fermenteert enkele uren en dat is de melk yoghurt geworden.

Uitlekken

hoe labneh gemaakt wordt, labneh lekt uit in zakken.

De gekoelde basisyoghurt gaat per dertig liter in zakken om gedurende minstens 48 uur uit te lekken. Dit is een redelijk ambachtelijk proces. Er bestaan ook dure machines voor maar daar zal nog veel Labneh moeten voor gemaakt worden.

Stapelen

labneh maken, labneh uitlekken

Om uw Labneh nog beter te laten uitlekken wordt hij nog 24 uur gestapeld en opnieuw gestapeld. Uiteindelijk blijft er nog zo’n 40% van de oorspronkelijk yoghurt over. Al het goede van de yoghurt is nu geconcentreerd.

Homogeniseren

labneh maken, labneh mengen

Echt homogeniseren kan je dit niet noemen want in onze Labneh blijven hier en daar nog stevigere stukjes zichtbaar. We pompen de uitgelekte Labneh rond met wat men in vakjargon een ‘lobbenpomp’ noemt om de massa homogener te maken zonder de structuur van de Labneh te kwetsen. Een delicate opdracht.

Verpakken

hoe labneh gemaakt wordt, labneh verpakken

De Labneh wordt afgevuld in potjes van 200 gram. Onze Labneh is vanaf nu minstens zes weken houdbaar. Minstens! Je kan onze Labneh kopen in Delhaize en vele andere winkels.

Deel deze pagina als je dat wil!

%d bloggers liken dit: