Labneh-recepten

Met de Labneh-recepten uit onze Zuivelarij kun je eindeloos variëren. Drop de Labneh in je mooiste bord, werk af met een lekkere topping, salsa, chutney, verse of gedroogde kruiden en veel lekkere olijfolie. Traditioneel serveer je Labneh met platbrood als mezze.

Labneh kan je evengoed gebruiken in recepten ter vervanging van zure room of roomkaas. Onze Labneh geeft je bereiding een rijkelijke smaak maar tegelijkertijd fris-zure toets. Gebruik hem bijvoorbeeld in de plaats van tomaat, bovenop een pizzabodem, als basis voor een stevige tzatziki. Of in kruidige Indische sauzen, als wat gezondere mayonnaise en in je zelfgemaakte groentespreads. Je kan hem ook combineren met onze minstens even lekkere Berloumi.

Win win win

Post je eigen Labneh-recept met de #spreadtopdip en tag @de.zuivelarij. Misschien verdien je dan wel een pretpakket uit onze Zuivelarij.


Zuurdesem flat bread met Labneh en Za’atar

Flatbread, labneh, zuurdesem, desem, zaatar

Labneh heeft platbrood nodig en een platbrood heeft Labneh nodig. Het brood is niets meer dan een restje aan zuurdesemstarter met peper en zout.


Labneh met tuinbonen en dragon

Dubbeldop de tuinbonen en marineer ze samen met veel verse dragonblaadjes een tijdje in goede olijfolie. Je werkt je bordje Labneh daarna af met wat zwarte peper of nigella zaadjes.


Labneh met gefrituurde prei en gepekelde citroen

Labneh met gefrituurde prei

We geven jou hier een handige tip om de prei heel mooi krokant te krijgen. De olie waarin de prei gaart, dient ook als garnituur.


Labneh met brioche croutons en spek

De foto hierboven is niet van een eenpersoonsportie, maar van een mezze om te delen. De olie die we anders zo graag over onze Labneh schenken is daar vervangen door het dierlijk vet dat uit het spek wegsmelt. Het hele recept vind je hier.


Labneh Caprese

labneh, tomaat, olie, basilicum

Een rijpe tomaat snij je in partjes, en je verwijdert ook de zaadlijsten. Daarna snij je de partjes eerst in reepjes, en vervolgens nog eens in blokjes. Meng de blokjes met een beetje zout, en eventueel wat suiker. Het vocht moet er wat uitlopen, dus laat de tomatenblokjes een half uurtje staan. Daarna giet je het vocht weg en meng je de stukjes tomaat met een ruime hoeveelheid lekkere olijfolie. Een tiental basilicumblaadjes snijd je fijn met een scherp mes, waarna je ze mengt met het tomatenmengsel. Doe de Labneh op een bord, spreid open en doe er een ruime hoeveelheid van het tomatenmengsel over. Je werkt daarna af met (veel) basilicum en serveert met krokant platbrood.


Labneh met Urfa Biber

Labneh, Isot, naan

Een recept met Labneh moet meestal niet meer zijn dan Labneh met olie en kruiden. Urfa Biber is een hele lekkere, zachte maar aromatische chilipeper. De pepers komen traditioneel uit de Urfa regio in Turkije. In elke Turkse winkel kan je de chilipeper kopen. Overdag drogen de pepers, en ‘s nachts worden ze ingepakt om te zweten en te fermenteren. De smaak is een beetje rokerig en fruitig. Naar eigen goeddunken strooit je de chilipeper over de Labneh. In combinatie met sesam- of notenolie is het nog lekkerder.


Zelf gemaakte crumpets met Labneh en lompvis eitjes

crumpets, lompvis, labneh

De bereiding van deze crumpets lijkt misschien nogal omslachtig maar eens je ze enkele keren maakt, ben je voorgoed vertrokken.


Labneh met chips van zoete aardappel

Van al onze Labneh-recepten is dit het minst makkelijke. Om echt krokante groentechips te maken moet je onze tips volgen. Onze zachte, smeuïge en frisse Labneh past perfect bij deze robuuste, krokante chips van zoete aardappel. In de meeste gevallen eindigen groentechips als een wakke en vette hoop groenten op tafel. Hoe je echt krokante groentechips maakt leggen we hier uitvoerig uit.


Labneh met gepofte rijst en sumak

Deze bereiding is super crunchy. Voor de gepofte rijst ga je het beste eerst even langs bij je Indische of exotische winkel. We maken deze gepofte rijst met poha. Dat zijn geplette rijstkorrels.
Doe de poha samen met een neutrale olie in een kleine pan. Daarna meng je de olie en poha meteen en verhit onder voortdurend roeren tot de rijst begint te poffen. De rijst moet kort afkoelen, en dan schep je hem samen met sumak en olie over onze Labneh.


Labneh met geroosterde worteltjes

De aardse, zoete smaak van deze geroosterde worteltjes past perfect bij onze frisse, pittige Labneh. Je serveert alles samen met tabouleh of zoals op de foto als bijgerecht boordevol groenten.


Het Labneh-recept van Ottolenghi

Ottolenghi bracht de keuken van het Midden-Oosten naar Europa. Zijn Labneh met zwarte olijven, pistachenoten, kruiden en citroen is ondertussen, volledig terecht, een moderne klassieker geworden.


Labneh met gebakken courgette

Labneh op lichgroen bord met gebakken courgette en plat brood

Een jonge, kleine en stevige courgette snij je in grove balken. Haal er al dan niet een deel van de zaadlijsten uit. Daarna bak je de courgette in gloeiend hete olijfolie, tot hij gekleurd is maar nog net niet helemaal gaar. Haal de balkjes uit de olijfolie, zodat ze uitgespreid afkoelen. Op het einde meng je er nog wat goede olijfolie, peper, zout en kruiden onder. Serveer zoals op de foto.

Deel deze pagina als je dat wil!

%d bloggers liken dit: