Labneh recepten

Met de Labneh recepten uit onze Zuivelarij kun je eindeloos variëren. Drop de Labneh in je mooiste bord, werk af met een lekkere topping, salsa, chutney, verse of gedroogde kruiden en veel lekkere olijfolie. Traditioneel wordt labneh geserveerd met plat brood als mezze.

Labneh kan je evengoed gebruiken in recepten ter vervanging van zure room of roomkaas. Onze Labneh zal je bereiding een rijkelijke maar tegelijkertijd fris zure toets geven. Gebruik hem bijvoorbeeld in de plaats van tomaat bovenop een pizzabodem, als basis voor een stevige tzatziki, in kruidige Indische sauzen, als wat gezondere mayonnaise, in je zelfgemaakte groente spreads of in combinatie met onze minstens zo lekkere Berloumi.

Post je eigen Labneh recept met de #spreadtopdip en misschien verdien je wel een pretpakket uit onze Zuivelarij.

labneh, tomaat, olie, basilicum

Labneh Caprese

Snij een rijpe tomaat in partjes en verwijder de zaadlijsten. Snij de partjes eerst in reepjes en vervolgens in blokjes. Meng de blokjes met een beetje zout (en eventueel wat suiker). Laat een half uurtje staan tot het vocht er wat uitloopt. Giet het lekvocht weg en meng de stukjes tomaat met een ruime hoeveelheid lekkere olijfolie. Snij een 10-tal basilicumblaadjes met een scherp mes fijn en meng ze met het tomatenmengsel. Doe de Labneh op een bord, spreid open en doe er een ruime hoeveelheid van het tomatenmengsel op. Werk af met (veel) basilicum en serveer met plat, krokant brood.

Labneh, Isot, naan

Labneh met Urfa Biber

Een labneh recept moet meestal niet meer zijn dan labneh, olie en kruiden. Urfa Biber is een hele lekkere, zachte maar aromatische chilipeper. De pepers komen traditioneel uit de Urfa regio in Turkije. In elke Turkse winkel kan je deze chilipeper kopen. De pepers drogen overdag en worden gedurende de nacht ingepakt om te zweten en te fermenteren. De smaak is een beetje rokerig en fruitig.
Strooi de chilipeper naar eigen goeddunken over de Labneh. De combinatie is lekker met sesamolie of notenolie.

Labneh met chips van zoete aardappel

Van al onze Labneh recepten is dit het minst makkelijke. Om echt krokante groentechips te maken zal je onze tips moeten volgen. Onze zachte, smeuïge en frisse Labneh past perfect bij deze robuuste, krokante chips van zoete aardappel. In de meeste gevallen eindigen groentechips als een wakke vette hoop groenten op tafel. Hoe je echt krokante groentechips maakt leggen we hier uitvoerig uit.

Labneh met gepofte rijst en sumak

Deze bereiding is super crunchy. Voor de gepofte rijst ga je het beste eerst even langs bij je Indische of exotische winkel. We maken deze gepofte rijst met poha. Dat zijn geplette rijstkorrels.
Doe de poha samen met een neutrale olie in een kleine pan. Meng de olie en de poha meteen een verhit onder voortdurend roeren tot de rijst begint te poffen. Laat de rijst kort afkoelen en schep samen met sumak en olie over onze Labneh.

Labneh op twee groene borden met geroosterde wortelen, schijfjes citroen en harissa-olie

Labneh met geroosterde wortelen en harissa-olie

Onze Labneh kan je ook gebruiken in een volwaardige maaltijd zijn. Hij past perfect bij deze zoet geroosterde wortelen met harissa-olie.

Het Labneh recept van Ottolenghi

Ottolenghi heeft de keuken van het Midden-Oosten naar Europa gebracht. Zijn Labneh met zwarte olijven, pistachenoten, kruiden en citroen is ondertussen, volledig terecht, een moderne klassieker geworden.

Labneh op lichgroen bord met gebakken courgette en plat brood

Labneh met gebakken courgette

Snij een jonge, kleine en stevige courgette in grove balken. Haal er al dan niet een deel van de zaadlijsten uit. Bak de courgette in gloeiend hete olijfolie tot ze gekleurd zijn maar nog niet helemaal gaar. Haal de courgette uit de olijfolie en laat ze uitgespreid afkoelen. Meng met goede olijfolie, zout, peper en kruiden. Serveer zoals hierboven op de foto.

%d bloggers liken dit: