Labneh recepten

Met de Labneh-recepten uit onze Zuivelarij kun je eindeloos variëren. Drop de Labneh in je mooiste bord, werk af met een lekkere topping, salsa, chutney, verse of gedroogde kruiden en veel lekkere olijfolie. Traditioneel serveer je Labneh met platbrood als mezze.

Labneh kan je evengoed gebruiken in recepten ter vervanging van zure room of roomkaas. Onze Labneh geeft je bereiding een rijkelijke smaak maar tegelijkertijd fris-zure toets. Gebruik hem bijvoorbeeld in de plaats van tomaat, bovenop een pizzabodem, als basis voor een stevige tzatziki. Of in kruidige Indische sauzen, als wat gezondere mayonnaise en in je zelfgemaakte groentespreads. Je kan hem ook combineren met onze minstens even lekkere Berloumi.

Geroosterde bloemkool met chaat masala

Geroosterde bloemkool met chaat masala

Door de bloemkool te roosteren komt een hele rijke, zoete smaak naar boven. Het chaat masala kruidenmengsel kost een beetje moeite maar geloof ons … dit is echt een hele lekkere mezze.

Tzatziki met labneh en dille

De beste tzatziki maak je met onze labneh. We geven ook nog enkele andere tips maar dit is de belangrijkste.

tzatziki, labneh

Labneh met gekonfijte paprika en koriander

Snij vier rode paprika’s in stukjes van ongeveer twee bij twee centimeter. Kook de paprika gedurende twee uur in vijftien centiliter olijfolie. Voeg een soeplepel korianderzaad toe. Na ongeveer twee uur koken zal vrijwel al het water uit de paprika’s verdampt zijn.

Labneh met quinoa salade, geschaafde bloemkool en appel

Deze quinoa salade bevat nogal wat verschillende ingrediënten. Allemaal samen zorgen ze voor een unieke speelse textuur. Met de Labneh erbij heb je een complete vegetarische maaltijd. Het recept voor de quinoa salade hebben we al eens eerder gemaakt samen met onze Berloumi.

Linzen, spinazie en labneh

Onze Labneh zit boordevol eiwitten. Samen met gebakken kruidige spinazie en linzen heb je al snel een volwaardige maaltijd. Kook de linzen afzonderlijk gaar en doe ze nadien bij de spinazie. Kruid met za’atar of een ander kruidenmengsel.

Zuurdesem flatbread met labneh en za’atar

Labneh heeft platbrood nodig en een platbrood heeft Labneh nodig. Het is een traditionele combinatie, die nooit teleurstelt. Het brood is niets meer dan een restje aan zuurdesemstarter met peper en zout.

Flatbread, labneh, zuurdesem, desem, zaatar

Labneh en ricotta kaastaart

In deze kaastaart zit tweemaal lekkers uit de Zuivelarij. De combinatie van onze Ricotta van Berloumi en onze Labneh zorgt voor een stevige, compacte kaastaart die toch fris en romig is. Omdat zowel onze Labneh als onze Ricotta mooi stevig zijn, kan je heel veel sap van mandarijntjes gebruiken.

Labneh met gepofte rijst en sumak

Deze bereiding is super crunchy. Voor de gepofte rijst ga je het beste eerst even langs bij je Indische of exotische winkel. We maken deze gepofte rijst met poha. Dat zijn geplette rijstkorrels.
Doe de poha samen met een neutrale olie in een kleine pan. Daarna meng je de olie en poha meteen en verhit onder voortdurend roeren tot de rijst begint te poffen. De rijst moet kort afkoelen, en dan schep je hem samen met sumak en olie over onze Labneh.

labneh, tomaat, olie, basilicum

Labneh Caprese

Een rijpe tomaat snij je in partjes, en je verwijdert ook de zaadlijsten. Daarna snij je de partjes eerst in reepjes, en vervolgens nog eens in blokjes. Meng de blokjes met een beetje zout, en eventueel wat suiker. Het vocht moet er wat uitlopen, dus laat de tomatenblokjes een half uurtje staan. Daarna giet je het vocht weg en meng je de stukjes tomaat met een ruime hoeveelheid lekkere olijfolie. Een tiental basilicumblaadjes snijd je fijn met een scherp mes, waarna je ze mengt met het tomatenmengsel.

Labneh met gefrituurde prei en gepekelde citroen

We geven jou hier een handige tip om de prei heel mooi krokant te krijgen. De olie waarin de prei gaart, dient ook als garnituur.

Labneh met gefrituurde prei

Labneh met croutons en spekjes

De foto is niet van een eenpersoonsportie, maar van een mezze om te delen. De olie die we anders zo graag over onze Labneh schenken is daar vervangen door het dierlijk vet dat uit het spek wegsmelt. Het hele recept vind je hier.

Labneh met urfa biber

Een recept met Labneh moet meestal niet meer zijn dan Labneh met olie en kruiden. Urfa Biber is een hele lekkere, zachte maar aromatische chilipeper. De pepers komen traditioneel uit de Urfa regio in Turkije. In elke Turkse winkel kan je de chilipeper kopen. Overdag drogen de pepers, en ’s nachts worden ze ingepakt om te zweten en te fermenteren. De smaak is een beetje rokerig en fruitig. Naar eigen goeddunken strooit je de chilipeper over de Labneh. In combinatie met sesam- of notenolie is het nog lekkerder.

Labneh, Isot, naan
crumpets, lompvis, labneh

Crumpets met labneh en lompviseitjes

De bereiding van deze crumpets lijkt misschien nogal omslachtig maar eens je ze enkele keren maakt, ben je voorgoed vertrokken. En ze zijn nog eens superlekker ook!

Labneh met chips van zoete aardappel

Van al onze Labneh-recepten is dit het minst makkelijke. Om echt krokante groentechips te maken moet je onze tips volgen. Onze zachte, smeuïge en frisse Labneh past perfect bij deze robuuste, krokante chips van zoete aardappel. In de meeste gevallen eindigen groentechips als een wakke en vette hoop groenten op tafel. Hoe je echt krokante groentechips maakt leggen we hier uitvoerig uit.

Chips van zoete aardappel, labneh

Labneh met geroosterde worteltjes

De aardse, zoete smaak van deze geroosterde worteltjes past perfect bij onze frisse, pittige Labneh. Je serveert alles samen met tabouleh of zoals op de foto als bijgerecht, boordevol groenten.

Het labneh recept van Ottolenghi

Ottolenghi bracht de keuken van het Midden-Oosten naar Europa. Zijn Labneh met zwarte olijven, pistachenoten, kruiden en citroen is ondertussen, volledig terecht, een moderne klassieker geworden.

Labneh met pistache, zwarte olijven en citroen

Labneh met gebakken courgette

Een jonge, kleine en stevige courgette snij je in grove balken. Haal er al dan niet een deel van de zaadlijsten uit. Daarna bak je de courgette in gloeiend hete olijfolie, tot hij gekleurd is maar nog net niet helemaal gaar. Haal de balkjes uit de olijfolie, zodat ze uitgespreid afkoelen. Op het einde meng je er nog wat goede olijfolie, peper, zout en kruiden onder. Serveer zoals op de foto.

Deel deze pagina als je ook graag creatief bezig bent met onze labneh !