Hoe Labneh gemaakt wordt in onze Zuivelarij

Labneh maak je zelf door yoghurt uit te laten lekken. Maar, zo eenvoudig is het absoluut niet. In je eigen keuken heb je natuurlijk heel weinig invloed op de temperatuur en bacteriën. Zelfgemaakte labneh is alleen te vertrouwen wanneer je hem snel verbruikt. De Labneh uit de Zuivelarij is minstens acht weken houdbaar, vanaf de productiedag. Hoe wordt onze Labneh gemaakt? Aan de hand van enkele foto’s, tonen we je het productieproces.

Alles begint op de boerderij van Leen & Gert

In onze Zuivelarij verwerken we verschillende melksoorten van lokale boeren. Voor elk product dat we maken halen we de melk bij één specifieke boer. Het is onze manier om de keten te verkorten. De schapenmelk voor onze Labneh halen we bij Gert & Leen in Moorsel. Door zijn hoge gehalte aan vetten en eiwitten leent schapenmelk zich perfect voor de productie van Labneh.

Yoghurt

Eerst maken we yoghurt. Wanneer je yoghurt maakt, wil je dat die stevig, smeuïg en homogeen is en dat er nadien geen vocht meer uitlekt. Wij willen dat net wel, daarom gebruiken we een specifieke bacteriëncultuur. De melk fermenteert enkele uren, en daarna is hij geen melk meer maar yoghurt.

Uitlekken

De gekoelde basisyoghurt doen we in zakken van 30 liter, zo lekt hij gedurende 48 uur uit. Dat is een redelijk ambachtelijk proces. Er bestaan weliswaar dure machines die het proces verkorten, maar daarvoor zullen we nog heel veel Labneh moeten maken (en verkopen ook natuurlijk)!

Stapelen

labneh maken, labneh uitlekken

Om jouw Labneh nog beter te laten uitlekken, stapelen we hem nog 24 uur op elkaar. Uiteindelijk blijft er zo’n 40% van de oorspronkelijke yoghurt over. Al het goede van de yoghurt is nu geconcentreerd.

Homogeniseren

labneh maken, labneh mengen

Echt homogeniseren kan je het niet noemen, want in onze Labneh blijven hier en daar nog stevigere stukjes zichtbaar. We pompen de uitgelekte Labneh rond met een ‘lobbenpomp‘, zoals dat binnen het vakjargon heet. Zo maken we de massa homogener, zonder de structuur van de Labneh te kwetsen. Een delicate opdracht.

Verpakken

labneh van schapenmelk

De Labneh vullen we nu af in potjes van 220 gram. Hij is nu minstens 6 weken houdbaar. Minstens! Je koopt onze Labneh in Delhaize en vele andere winkels. Voilà, nu heb je een antwoord op de vraag hoe Labneh wordt gemaakt.

labneh, de zuivelarij

Deel deze pagina als je dat wil!