Hoe Labneh gemaakt wordt in onze Zuivelarij

Labneh maak je zelf door yoghurt uit te laten lekken. Maar, zo eenvoudig is het absoluut niet. In je eigen keuken heb je natuurlijk heel weinig invloed op de temperatuur en bacteriën. Zelfgemaakte labneh is alleen te vertrouwen wanneer je hem snel verbruikt. De Labneh uit de Zuivelarij is minstens zes weken houdbaar, vanaf de productiedag. Hoe wordt onze Labneh nu gemaakt? Aan de hand van enkele foto’s, tonen we je het productieproces.

Yoghurt

Eerst maken we yoghurt. Wanneer je yoghurt maakt, wil je dat die stevig, smeuïg en homogeen is en dat er nadien geen vocht meer uitlekt. Wij willen dat net wel, daarom gebruiken we een specifieke bacteriëncultuur. De melk fermenteert enkele uren, en daarna is hij geen melk meer maar yoghurt.

Uitlekken

hoe labneh gemaakt wordt, labneh lekt uit in zakken.

De gekoelde basisyoghurt steken we in zakken van 30 liter, zo lekt hij gedurende 48 uur uit. Dat is een redelijk ambachtelijk proces. Er bestaan wel dure machines die het proces verkorten, maar daarvoor zullen we nog heel veel Labneh moeten maken (en verkopen ook natuurlijk)!

Stapelen

labneh maken, labneh uitlekken

Om jouw Labneh nog beter te laten uitlekken, stapelen we hem nog 24 uur op elkaar. Uiteindelijk blijft er zo’n 40% van de oorspronkelijke yoghurt over. Al het goede van de yoghurt is nu geconcentreerd.

Homogeniseren

labneh maken, labneh mengen

Echt homogeniseren kan je het niet noemen, want in onze Labneh blijven hier en daar nog stevigere stukjes zichtbaar. We pompen de uitgelekte Labneh rond met een ‘lobbenpomp‘, zoals dat binnen het vakjargon heet. Zo maken we de massa homogener, zonder de structuur van de Labneh te kwetsen. Een delicate opdracht.

Verpakken

hoe labneh gemaakt wordt, labneh verpakken

De Labneh vullen we nu af in potjes van 220 gram. Hij is nu minstens 6 weken houdbaar. Minstens! Je koopt onze Labneh in Delhaize en vele andere winkels. Voilà, nu heb je een antwoord op de vraag hoe Labneh wordt gemaakt.

Deel deze pagina als je dat wil!