Hoe Labneh gemaakt wordt in onze Zuivelarij

Labneh wordt bereid door yoghurt uit te laten lekken. Maar, zo eenvoudig is het absoluut niet. In je eigen keuken heb je natuurlijk heel weinig invloed op de temperatuur en de bacteriën. Zelfgemaakte labneh is beperkt houdbaar en alleen te vertrouwen wanneer je het snel verbruikt. De Labneh uit de Zuivelarij is minstens acht weken houdbaar, vanaf de productiedag. Hoe wordt onze Labneh gemaakt? Aan de hand van enkele foto’s, tonen we je ons productieproces.

Alles begint op de boerderij van Leen & Gert

In onze Zuivelarij verwerken we verschillende melksoorten van lokale boeren. Voor elk product dat we maken halen we de melk bij één specifieke landbouwer. Het is onze manier om de keten te verkorten. De schapenmelk voor onze Labneh halen we bij Gert & Leen in Moorsel. Dankzij het hoog vetgehalte en zijn rijkheid aan eiwitten leent schapenmelk zich perfect voor de productie van labneh.

Yoghurt

Eerst maken we yoghurt. Wanneer je yoghurt maakt, wil je dat die stevig, smeuïg en homogeen is en dat er nadien geen vocht meer uitlekt. Wij willen dat net wel, daarom gebruiken we een specifieke bacteriëncultuur. De melk fermenteert enkele uren, waarna het geen melk meer is, maar yoghurt.

Uitlekken

De gekoelde basisyoghurt doen we in zakken van 30 liter, zo lekt hij gedurende 48 uur uit. Dat is een redelijk ambachtelijk proces. Er bestaan weliswaar dure machines die het proces verkorten, maar daar zullen we nog heel veel Labneh voor moeten maken (en verkopen ook natuurlijk)!

Stapelen

Om ervoor te zorgen dat de labneh altijd even dik is wordt hij, afhankelijk van het seizoen, nog 12 tot 24 uur gestapeld. Uiteindelijk zal er ongeveer 60% van de schapenmelk overblijven. Al het goede van de yoghurt is nu geconcentreerd.

Roeren

In deze voorlaatste stap roeren we tot er nog nauwelijks drogere stukjes inzitten zodat de labneh mooi glad en zacht wordt. Niet omdat deze kleine stevige stukjes in de labneh slecht zouden zijn, integendeel, ze zijn net het lekkerste. We roeren ook niet te lang want dan zou de structuur van de labneh opnieuw dunner worden. Een delicate opdracht dus.

Verpakken

Op het einde van het productieproces wordt de labneh in potjes van 220 gram, emmers van 3 kg of zakken van 10 kg gedaan. Hij is nu minstens 6 weken houdbaar. Minstens! Want als de labneh lekker smaakt en goed is bewaard kan je hem ook na de houdbaarheidsdatum nog eten. Je koopt onze Labneh in sommige Delhaizefilialen, veel Spar winkels en in de betere eetwinkels.

10 kg
labneh, de zuivelarij

Deel deze pagina als je ook van lekkere, dikke labneh houdt!