Zelf labneh maken van yoghurt

Je maakt labneh zelf door yoghurt lang uit te lekken in een kaas- of neteldoek. Heel leuk om te doen, maar jammer genoeg is het resultaat nooit zo goed als onze Labneh. De Labneh uit onze Zuivelarij maken we met specifieke yoghurtculturen en enzymen, en doorloopt in de meest hygiënische omstandigheden verschillende temperaturen. Die optimale omstandigheden kan je bij je thuis onmogelijk nabootsen.
Maar, zoals we al zeiden, het is wel leuk om eens te doen. Volg voor het beste resultaat deze tips uit de Zuivelarij.
Heel goed uitgelegd allemaal, maar ik wil mijn Labneh toch liever gewoon kopen in de winkel
Voorbereidingen
Je hebt een kaasdoek nodig, en anders een dunne en propere handdoek die je veelvuldig uitspoelt. Je kookt de doek in water, zo desinfecteer je hem. Dat is ook wat wij doen.
Je hebt yoghurt nodig. We raden aan om te beginnen met een Griekse of Turkse yoghurt, die zijn meestal iets dikker. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Turkse variant, want die lekt beter uit. In veel soorten yoghurt zitten middelen om dat uitlekken tegen te gaan. Ook de keuze van de yoghurtcultuur zorgt ervoor of de yoghurt al dan niet uitlekt. In onze Zuivelarij maken we Labneh met melk, en kiezen we voor een heel specifieke yoghurtcultuur. Wanneer je zelf labneh maakt, kies je best voor een yoghurt waarvan je weet dat er snel melkwei in het potje staat. Dat mag een magere yoghurt zijn, maar het resultaat is veel lekkerder wanneer je een volle yoghurt gebruikt.
Maak plaats in je koelkast om er straks de uitlekkende yoghurt in te zetten. In principe kan de yoghurt ook op kamertemperatuur uitlekken, maar in dat geval verzuren de yoghurtbacteriën de labneh verder, en krijgt hij zo een sterke, zuurdere smaak en vaak ook een onaangename geur. Dus: kuisen die koelkast! Heb je geen zin om te kuisen, bezoek dan onze winkelpagina en koop gewoon een potje van onze lekkere Labneh.
Labneh maken
Het belangrijke voorbereidende werk heb je nu gedaan. Nu leg je de propere doek in een kom, daarboven zet je een zeef of vergiet. Meng de yoghurt met 1 gram zout/100 gram yoghurt en schep de yoghurt in de doek. Plooi de doek dicht, en laat de yoghurt 12 tot 24 uur uitlekken in de koelkast. Hoe langer je laat uitlekken, hoe droger de labneh. Mits enige zin voor constructie kan je, zoals op de foto hierboven, de labneh ook boven een pot hangen om uit te lekken. Wanneer je de yoghurt echt heel droog wil, laat hem dan 48 uur uitlekken. Je kan er dan misschien balletjes van maken en in olie bewaren. Labneh Anbaris, zou de de Libanees zeggen.
Houdbaarheid
Labneh die zelf maakt, kan je niet zo lang bewaren als de Labneh uit onze Zuivelarij. Hij is afgedekt slechts enkele dagen houdbaar. Bezoek voor inspiratie onze Labneh-ideeënpagina

Deel deze pagina als je dat wil!