Je kan Labneh zelf maken door yoghurt lang te laten uitlekken in een kaasdoek. Heel leuk om te doen maar jammer genoeg kan het resultaat nooit zo goed zijn als onze Labneh. Onze Labneh is gemaakt met specifieke yoghurtculturen en enzymen en doorloopt in de meest hygiĆ«nische omstandigheden verschillende temperaturen. In huiselijke omstandigheden kan je deze optimale omstandigheden onmogelijk nabootsen. 

Maar het is wel leuk om eens te doen. Volg voor het beste resultaat deze tips uit de Zuivelarij.

Heel goed uitgelegd allemaal maar ik wil mijn Labneh toch liever gewoon kopen in de winkel

Voorbereidingen

Je hebt een kaasdoek nodig of bij afwezigheid van kaasdoek een dunne, propere en veelvuldig met water uitgespoelde handdoek. Bij voorkeur kook je de doek in water om hem te desinfecteren. Dat is ook wat wij doen.

Je hebt yoghurt nodig. Meestal wordt aangeraden om te beginnen met een Griekse of Turkse yoghurt. In dat geval gaat onze voorkeur uit naar Turkse yoghurt omdat die beter zal uitlekken. In veel soorten yoghurt zitten middelen om het uitlekken net tegen te gaan. Ook de keuze van de yoghurtcultuur heeft ervoor gezorgd dat de yoghurt als dan niet zal uitlekken. In onze Zuivelarij maken we Labneh from scratch. Vanaf de melk dus. Kies voor een yoghurt waarvan je weet dat er snel melkwei in het potje staat. Dat mag een magere yoghurt zijn maar de Labneh zal natuurlijk veel lekkerder zijn als je hiervoor een volle yoghurt gebruikt.

Maak plaats in je koelkast om er straks de uitlekkende yoghurt in te zetten. In principe kan je de yoghurt ook om kamertemperatuur laten uitlekken maar in dat geval zullen de yoghurt bacteriƫn de Labneh verder verzuren met een sterkere, zuurdere en vaak onaangename geur tot gevolg. Dus uitkuisen die koelkast of voor het geval het je ondertussen teveel wordt bezoek onze winkelpagina.

Labneh maken

Het meeste werk is nu gedaan. Zet een zeef/vergiet boven een passende kom en leg er de propere doek in. Meng de yoghurt met 1% zout (1g zout per 100g yoghurt). Schep de yoghurt in de doek. Plooi de doek dicht en laat 12 tot 24 uur uitlekken in de koelkast. Hoe langer je laat uitlekken hoe droger de Labneh zal worden. Mits enige zin voor constructie kan je, zoals op de foto hierboven, de Labneh ook boven een pot hangen om uit te lekken. As de Labneh echt heel droog is na ongeveer 48 uur uitlekken kan je er misschien balletjes van maken om ze in olie te bewaren. Labneh Anbaris zou de Libanees zeggen.