Dit is onze Zuivelarij versie van de in de Verenigde Staten populaire ‘Franse uien dip’ of de ‘Californische dip’. We hebben er een labneh dip van gemaakt. Het recept werd populair nadat het in de jaren 60 in één of andere krant was verschenen. Traditioneel wordt het gemaakt met zure room en een deel mayonnaise. Maar onze labneh kan ze beide vervangen. We maken onmiddellijk een dubbele portie want de labneh dip wordt toch nog beter als je hem de dag nadien eet.
Voor twee rijkelijk gevulde borden labneh
Labneh met gekarameliseerde uien en sumak
Versnipper vier uien in niet al te kleine stukjes. Bak de ui gedurende minstens dertig minuten in vijf cl olijfolie. Voeg, om het karamelliseren te versnellen, een mespuntje natriumbicarbonaat toe. Roer veelvuldig en schraap goed over de bodem van de pan. Als je tevreden bent over het karamelliseren laat de uien dan afkoelen en giet het teveel aan olie in een potje. Meng een theelepel sumak met de gerecupereerde olie en meng door elkaar.
Meng de afgekoelde uien met twee potjes labneh maar hou een klein beetje gekarameliseerde uit apart om nadien het bord af te werken. Lepel de sumak-olie over de labneh en werk af met een beetje ui. Garneer eventueel nog met een groen blaadje maar wij vinden het zonder ook mooi.
Waarom is onze labneh dip zo lekker?
Ui bakken heeft tijd nodig. Je kan het versnellen door een beetje natriumbicarbonaat toe te voegen maar dan wordt de totale bereiding wat minder zuur. Bij labneh is dit niet erg omdat onze labneh toch redelijk scherp is.
Bak de ui in voldoende olie. Dat is makkelijker en je kan de olie nadien gebruiken om te mengen met de sumak. Zo krijg je een hele aromatische olie om over de labneh te scheppen.
Sumak is het gedroogde besje van de sumak plant. Sumak heeft een wat zure rokerige smaak. Je kan sumak kopen in een Turkse zaak maar de sumak op de afbeelding is nu ook verkrijgbaar bij Colruyt. Vraag naar onze labneh terwijl je daar toch bent.
Deel deze pagina als je gebakken ajuin lekker vindt!