labneh, guacamole

Volgens mijn dochters maak ik de lekkerste (labneh) guacamole van de hele wereld. Dat heb ik niet alleen te danken aan dit guacamole recept, maar ook omdat ik alleen maar guacamole maak als de avocado’s goed rijp zijn. Zet guacamole dan ook niet vast op je weekmenu, want het gebeurt zelden dat de avocado’s op precies het juiste moment rijp zijn.

Labneh met guacamole

Haal de zaadlijsten uit twee rijpe tomaten. Snijd de tomaten in partjes en vervolgens in blokjes. Meng de tomatenblokjes met zout en laat op kamertemperatuur een half uurtje uitlekken in een vergiet.

Doe 120 gram grof gesneden witte ajuin, een halve, grof gesneden en ontpitte groene chilipeper, redelijk wat koriander en zout naar smaak in een vijzel. Wrijf alles goed door elkaar zodat de geuren en smaken loskomen. Als je een keukenmachine gebruikt kan je ook al de 40 ml limoensap toevoegen om makkelijker te blenden.

Haal het vlees uit vier rijpe avocado’s en doe het in een mengkom. Doe er het ui- en kruidenmengsel bij samen met 40 ml limoensap en de rest van de koriander. Met een keukenklopper maak je de avocado’s stuk terwijl je alles mengt.

Meng als laatste de tomatenblokjes onder de guacamole. Proef en voeg eventueel nog zout en/of limoensap toe.

Dresseer een potje labneh op een mooi (groen) bord en maak er een kuiltje in met een soeplepel. Houd de lepel stil en draai het bord rond. Vul de kuil met een royale hoeveelheid guacamole. Werk de labneh guacamole eventueel af met wat overblijft van de koriander en garneer met een beetje olijfolie of avocado-olie.

Dek de guacamole af met plasticfolie. Zorg dat de vershoudfolie rechtstreeks in contact komt met de guacamole zelf, want guacamole wordt bruin door contact met zuurstof. Citroen toevoegen help een beetje, maar om bruinverkleuring bij guacamole helemaal tegen te gaan moet je wel al heel veel (eigenlijk te veel)van gebruiken.

Gebruik een vijzel of keukenrobot om de ingrediënten fijn te maken. De meeste aromaten zoals ui, chili, look en koriander geven hun aroma slechts af als je hun afzonderlijke moleculen met elkaar vermengt. Dat gaat het beste in een vijzel (of keukenmachine).

Ik maak de rijpe avocado’s stuk met een garde. Dit zorgt voor een guacamole met avocadopuree waar hier en daar toch nog wat stukjes inzitten. Pletten met een vork werkt ook. Als de avocado’s goed rijp zijn, kan je eender welk hulpmiddel gebruiken.

Deel deze pagina als je ook van avocado’s houdt!