Door de gefrituurde prei eerst in veel olie aan te stoven raak je al het vocht kwijt in het begin. Nadien zal de prei in de olie knisperend krokant en een beetje lekker taai worden. Dat is exact wat we willen bij onze romige Labneh.

Als je de prei onmiddellijk, rauw, zou frituren dan krijg je hem nooit zo krokant en zelfs een beetje taai zoals wij hem willen. Bovendien willen we de smaak van de gefrituurde prei ook in onze olie. De olie gebruiken we afgekoeld het Labneh bord af te werken.

prei in jullienne

Snij het groen van de prei in grove sliertjes van ongeveer vijf centimeter.

gestoofde prei

Stoof de prei aan in heel veel olijfolie en laat al het water verdampen.

gefrituurde prei

Blijf roeren tot het water verdampt is en de prei begint te frituren.

gefrituurde prei

Giet de gefrituurde prei door een zeef en vang zeker de prei-olie op. Leg de prei, terwijl hij nog warm is, op een keukenpapier uitgespreid te drogen. Als je dat tijdens het stoven nog niet zou gedaan hebben dan kan je nu een beetje zout op de prei doen. Laat de prei en de prei-olie afkoelen.

Smeer de Labneh uit onze Zuivelarij uit op een bord en maak er een kuiltje (of een gracht) in voor de prei-olie. Werk af met de olie en de gefrituurde prei en serveer met lekker desembrood. We gebruikten hier fijn gesneden kumquats maar evengoed kan je wat geschaafde of opgelegde citroen gebruiken.

Deel deze pagina als je dat wil!