• Krokante chips van zoete aardappel
  • Chips van zoete aardappel met Labneh

Labneh met groentechips

Er bestaat nogal wat frustratie over groentechips. Recepten beloven vaak krokante chips van rode biet, pastinaak en zoete aardappel. In werkelijkheid eindig je vaak met een slappe, vette hoop groentechips.

We hebben ons in de Zuivelarij langdurig over het fenomeen gebogen en het resultaat is deze definitieve gids tot krokante groentechips.

Snijden

Snij de groenten bij voorkeur met een mandoline, vleesmachine of groenteschaaf. Ze zijn dan allemaal even dik. Je maakt krokante, droge chips van dik of dun gesneden groenten. Voor het uiteindelijke mondgevoel is de dikte wel van belang. Groenten die je flinterdun snijdt, voelen licht en knisperend in de mond. In tegenstelling tot dik gesneden groenten, die eerder krokant, stevig en hard zijn. Wij vinden het allebei even lekker, dus het hangt er vanaf wat je zelf het beste vindt.

Fijn geschaafde wortel en zoete aardappel op inox rek voor groentechips.
De wortelen sneden we gewoon met een dunschiller. Straks leveren ze fijne, knisperend krokante chips op

Drogen

Om er zeker van te zijn dat je groentechips echt krokant zijn, sla je deze stap zeker niet over. Bij wijze van spreken moeten de chips al krokant zijn voor ze in de frietketel gaan. Wanneer je de groenten nat in de olie gooit, verdampt het vocht. Zo verbrand je de chips en absorberen ze de frituurolie. Die combinatie levert alleen maar slappe, vette chips op. De chips eerst drogen is dus heel belangrijk. Leg ze naast elkaar op een geperforeerde bakplaat. Ze mogen elkaar een klein beetje overlappen omdat ze toch krimpen wanneer ze drogen. Steek de plaat gedurende 1 uur in een oven van 90°C. Zijn je chips dikker of de groenten nog nat, steek ze er dan langer in.

zoete aardappel, fijn gesneden, groentechips
Deze chips van zoete aardappel sneden we wat dikker. Daarom zijn ze minder licht en knisperend, maar eerder robuust en krokant

Frituren

Je frituurt de chips slechts 10 tot 15 seconden op ongeveer 170°C. Dat levert (bijna) altijd een goed resultaat op. Dikke chips mogen misschien iets langer, en voor dunne kan de temperatuur nog een beetje omhoog. Schud er daarna even mee zodat ze uitlekken en doe ze in een kom die groot genoeg is. Terwijl je schudt, doe er dan voldoende zout over.

Krokante wortelchips in rode kom.
Deze flinterdun geschilde wortels zijn knisperend, breekbaar krokant bak je slechts een paar seconden in frituurolie

Groentechips bewaren

Terwijl de chips nog warm zijn doe je ze op een grote bakplaat. Zo drogen ze goed uit. Het lijkt misschien eerst of de chips nog slap zijn, maar alles komt goed. Wanneer ze voldoende afgekoeld zijn, bewaar je ze in een afgesloten doos of op een warme droge plaats, zoals boven de verwarming.

Gefrituurde groentenchips met Labneh uit de Zuivelarij.

Groentechips serveren

Groentechips met Labneh uit onze Zuivelarij, dat is volgens ons een must try. Om de Labneh echt te dippen, maak je de groentechips dik genoeg. Wij gebruiken daarvoor het liefst zoete aardappel. Doe een beetje lekkere olijfolie en verse of gedroogde kruiden over de Labneh, en dippen maar!

Labneh met chips van zoete aardappel en Ras el Hanout

Onze Labneh vind je in veel eetwinkels en Delhaize

Deel deze pagina als je dat wil!

%d bloggers liken dit: