• Krokante chips van zoete aardappel
  • Chips van zoete aardappel met Labneh

Labneh met groentechips

Er bestaat nogal wat frustratie over groentechips. Recepten beloven vaak krokante chips van rode biet, pastinaak of zoete aardappel. Op de foto ziet het er allemaal prachtig uit. In werkelijkheid eindig je vaak met een hoop slappe, vette groentechips op je bord. Zelf groentechips maken zal enkel succesvol zijn als je onze tips volgt.

We hebben ons in de Zuivelarij langdurig over het fenomeen gebogen en het resultaat is deze definitieve gids tot krokante groentechips.

Snijden

Snij de groenten bij voorkeur met een mandoline, vleesmachine of groenteschaaf. Je kan ze flinterdun of iets dikker snijden. Het belangrijkste is dat ze allemaal even dik zijn. Voor het uiteindelijke mondgevoel is de dikte wel van belang. Groenten die je flinterdun snijdt, voelen licht en knisperend in de mond. In tegenstelling tot dik gesneden groenten, die eerder krokant, stevig en robuust zijn. Wij vinden het allebei even lekker, dus het hangt er vanaf wat je zelf het beste vindt. Als je met de chips onze Labneh wil kunnen scheppen; kies dan voor zoete aardappel en snij ongeveer 3 millimeter dik.

groentechips maken, groentenchips maken, groente chips maken
Door een mandoline te gebruiken zijn alle plakjes mooi even dik.
Fijn geschaafde wortel en zoete aardappel op inox rek voor groentechips.
De wortelen sneden we gewoon met een dunschiller. Straks leveren ze fijne, knisperend krokante chips op
zoete aardappel, fijn gesneden, groentechips
Deze chips van zoete aardappel sneden we wat dikker. Daarom zijn ze minder licht en knisperend, maar eerder robuust en krokant

Drogen

Om er zeker van te zijn dat je groentechips echt krokant zijn, sla je deze stap zeker niet over. Bij wijze van spreken moeten de chips al krokant zijn voor ze in de frietketel gaan. Wanneer je de groenten nat in de olie gooit, verdampt het vocht tijdens het frituren en absorberen ze teveel van de frituurolie. Die combinatie levert alleen maar slappe, vette chips op. De chips eerst drogen is dus heel belangrijk. Leg ze naast elkaar op een geperforeerde bakplaat. Ze mogen elkaar gerust een klein beetje overlappen (omdat ze toch krimpen wanneer ze drogen). Steek de plaat gedurende 1 uur in een oven van 90°C. Zijn je chips dikker of de groenten nog nat, hou ze dan langer in de oven. Doe dit gerust de dag voordien en laat de groenten in de oven staan met de deur open. Wij gebruiken een groenten droger. Onze chips van zoete aardappel drogen ongeveer 4 uur bij 70°C.

groentechips maken, groentenchips maken

Frituren

Je frituurt de chips slechts 10 tot 15 seconden op ongeveer 150 170°C. Dat levert (bijna) altijd een goed resultaat op. Dikke chips mogen iets langer op een lagere temperatuur, en voor dunne kan de temperatuur een beetje omhoog. Schud er daarna even mee zodat ze uitlekken en doe ze in een kom die groot genoeg is. Terwijl je schudt, doe je er dan voldoende zout over. Net na het frituren zijn de chips nog niet krokant. Laat ze op een keukenpapier afkoelen en opdrogen.

Krokante wortelchips in rode kom.
Deze flinterdun geschilde wortels zijn knisperend, breekbaar krokant bak je slechts een paar seconden in frituurolie
groentenchips maken, krokante zoete aardappel maken
Op het ogenblik dat de chips uit de frituur komen zijn ze nog niet krokant. Laat ze afkoelen op keukenpapier en dep de olie een beetje droog.

Groentechips bewaren

Terwijl de chips nog warm zijn doe je ze op een grote bakplaat. Zo drogen ze goed uit. Het lijkt misschien eerst of de chips nog slap zijn, maar alles komt goed. Wanneer ze voldoende afgekoeld zijn, bewaar je ze in een afgesloten doos of zonder deksel op een warme droge plaats, zoals boven de verwarming.

Gefrituurde groentenchips met Labneh uit de Zuivelarij.

Groentenchips serveren

Groentenchips met Labneh uit onze Zuivelarij, dat is volgens ons een must try. Om de Labneh echt te dippen, maak je de groentechips dik genoeg. Wij gebruiken daarvoor het liefst zoete aardappel. Doe een beetje lekkere olijfolie en verse of gedroogde kruiden over de Labneh, en dippen maar!

Labneh met chips van zoete aardappel en Ras el Hanout
chips van zoete aardappel, groentenchips, groentenchips maken
De favoriet van de Zuivelarij. Zoete aardappelchips, gefermenteerde chilipeper, hazelnootolie.

Onze Labneh vind je in veel eetwinkels, bij sommige Spar en Delhaize en bij Jumbo België

Deel deze pagina als je dat wil!