• Krokante chips van zoete aardappel
  • Chips van zoete aardappel met Labneh

Labneh met groentechips

Er bestaat nogal wat frustratie over groentechips. Recepten beloven vaak krokante chips van rode biet, pastinaak of zoete aardappel. Op foto ziet het er allemaal prachtig uit maar vaak eindig je met een hoop slappe, vette groentechips op je bord. De chips zelf maken enkel succesvol zijn als je onze tips volgt.

We hebben ons in De Zuivelarij langdurig over het fenomeen gebogen. Het resultaat is deze definitieve gids tot krokante groentechips.

Snijden

Snijd de groenten bij voorkeur met een mandoline of groenteschaaf. Je kan ze flinterdun of iets dikker snijden. Groenten die je flinterdun snijdt, voelen licht en knisperend in de mond. Dik gesneden groenten daarentegen zijn eerder krokant, stevig en robuust. Wij vinden ze allebei even lekker, dus het hangt ervan af wat je zelf het beste vindt. Het allerbelangrijkste is dat ze allemaal even dik zijn. Als je met de chips onze Labneh wil kunnen scheppen; kies dan voor zoete aardappel en snijd plakken van ongeveer 3 millimeter dik.

groentechips maken, groentenchips maken, groente chips maken
Door een mandoline te gebruiken zijn alle plakjes mooi even dik.
Fijn geschaafde wortel en zoete aardappel op inox rek voor groentechips.
De wortelen sneden we gewoon met een dunschiller. Straks leveren ze fijne, krokante chips op
zoete aardappel, fijn gesneden, groentechips
Deze chips van zoete aardappel sneden we wat dikker. Daarom zijn ze minder licht en knisperend, maar eerder robuust en krokant

Drogen

Om er zeker van te zijn dat je groentechips echt krokant worden, mag je deze stap zeker niet overslaan.

Eigenlijk moeten de chips al krokant zijn voor ze in de frietketel gaan. Wanneer je de groenten nat in de frituurolie legt, verdampt het vocht tijdens het frituren en absorberen ze te veel olie. Dat levert slappe, vette chips op. Daarom is het dus heel belangrijk om de chips eerst te drogen. Leg ze naast elkaar op een geperforeerde bakplaat. Ze mogen elkaar gerust een klein beetje overlappen, omdat ze toch krimpen tijdens het drogen. Steek de plaat gedurende een uur in de oven op 90°C. Zijn je chips dikker of de groenten nog nat, laat ze dan wat langer in de oven. Doe dit gerust de dag voordien en laat de groenten in de oven staan met de deur open. Wij gebruiken een groentedroger, waarin onze chips van zoete aardappel ongeveer 4 uur bij 70°C drogen.

groentechips maken, groentenchips maken

Frituren

Je frituurt de chips slechts 10 tot 15 seconden op ongeveer 150 170°C. Dat levert (bijna) altijd een goed resultaat op. Dikke chips mogen iets langer op een lagere temperatuur, en voor dunne mag de frituurolie gerust wat warmer zijn. Laat de chips even uitlekken in het frituurmandje. Net na het frituren zijn de chips nog niet krokant, dus laat je ze best vervolgens even afkoelen en opdrogen op enkele velletjes keukenpapier. Doe ze daarna in een grote kom, strooi er voldoende zout over en schud goed door elkaar.

Krokante wortelchips in rode kom.
Deze flinterdun geschilde wortels zijn knapperig en breekbaar krokant. Je bakt ze slechts een paar seconden in frituurolie
groentenchips maken, krokante zoete aardappel maken
Op het ogenblik dat de chips uit de frituur komen zijn ze nog niet krokant. Laat ze afkoelen op keukenpapier en dep de olie een beetje droog.

Groentechips bewaren

Terwijl de chips nog warm zijn doe je ze op een grote bakplaat. Zo drogen ze goed uit. Het lijkt misschien eerst of de chips nog slap zijn, maar na verloop van tijd komt alles goed. Wanneer ze voldoende afgekoeld zijn, bewaar je ze in een afgesloten doos of zonder deksel op een warme en droge plaats, zoals boven de verwarming.

Gefrituurde groentenchips met Labneh uit de Zuivelarij.

Groentechips serveren

Groentechips met Labneh uit onze Zuivelarij is een niet te missen combinatie. Om de Labneh echt te kunnen dippen, snijd je de chips dik genoeg. Wij gebruiken daarvoor het liefst zoete aardappel. Doe een beetje olijfolie en verse of gedroogde kruiden over de Labneh, en dippen maar!

Labneh met chips van zoete aardappel en Ras el Hanout
chips van zoete aardappel, groentenchips, groentenchips maken
De favoriet van de Zuivelarij. Labneh met zoete aardappelchips, gefermenteerde chilipeper, hazelnootolie.

Onze Labneh vind je in veel (gespecialiseerde) voedingszaken, bij sommige Spar- en Delhaizefilialen en bij Jumbo België

Deel deze pagina als je dat wil!