• Krokante chips van zoete aardappel
  • Chips van zoete aardappel met Labneh

Er bestaat nogal wat frustratie over groentechips. Recepten beloven vaak krokante chips van rode biet, pastinaak en zoete aardappel. In werkelijkheid eindig je vaak met een slappe, vette hoop groentenchips.

We hebben ons in de Zuivelarij langdurig over het fenomeen gebogen en het resultaat is deze definitieve gids tot krokante groentechips.

Snijden

Snij de groenten bij voorkeur met een mandoline, vleesmachine of groenteschaaf. Omdat ze dan allemaal even dik zijn en bijgevolg een uniformer resultaat zullen geven. Je kan krokante, droge chips maken van dik of dun gesneden groenten. De dikte is wel van belang voor het uiteindelijke mondgevoel. Flinterdun gesneden groenten zullen een licht en knisperend gevoel geven in de mond terwijl dik gesneden groenen eerder krokant, stevig en hard zullen zijn. Beiden zijn lekker, het hangt er van af wat je zelf het lekkerste vindt.

Fijn geschaafde wortel en zoete aardappel op inox rek voor groentechips.
De wortelen hebben we gewoon met de dunschiller gesneden. Ze zullen straks fijne, knisperend krokante chips opleveren.

Drogen

Om met krokante groentechips te eindigen is deze stap de aller belangrijkste. De chips moeten bij wijze van spreken al krokant zijn voor ze de olie in gaan. Als je de groenten nat in de olie gooit dan verdampt het vocht tijdens het frituren. De chips zullen verbrand zijn tegen dat al het vocht verdampt is. Bovendien wordt het verdwijnende vocht vervangen door frituurolie. Deze combinatie kan alleen maar slappe, vette chips opleveren. Om de groentechips te drogen leg je ze naast elkaar op een geperforeerde bakplaat. De chips mogen elkaar een klein beetje overlappen omdat ze tijdens het drogen toch zullen krimpen. Droog ze in een oven van 90°C gedurende ongeveer een uurtje. Dikke chips langer. Natte groenten ook langer.

zoete aardappel, fijn gesneden, groentechips
Deze chips van zoete aardappel zijn eerder dik gesneden. Ze zullen daarom minder licht en knisperend zijn maar eerder robuust krokant.

Frituren

Het frituren mag maar 10 tot 15 seconden duren en moet gebeuren op ongeveer 170°C. Dikke groentechips kan je eventueel iets langer frituren en voor dunne chips kan de temperatuur misschien nog een beetje omhoog. Maar 170°C gedurende 10 tot 15 seconden levert altijd goed resultaat op. Haal de chips uit de frituurolie, laat ze kort uitlekken door er even mee te schudden en doe ze in voldoende grote kom. Strooi er, terwijl je er mee schudt, voldoende zout over.

Krokante wortelchips in rode kom.
Deze flinter gedunschilde wortels zijn knisperend, breekbaar krokant en moeten slechts een handvol seconden in de frituurolie.

Groentechips bewaren

Doe de groentechips, terwijl ze nog warm zijn op een ruime bakplaat en laat ze goed uitdrogen. Aanvankelijk kan het lijken of de chips nog slap zijn maar alles komt goed. Eens afgekoeld kan je de chips bewaren in een afgesloten doos of op een wat warme droge plaats zoals boven de verwarming.

Gefrituurde groentenchips met Labneh uit de Zuivelarij.

Groentechips serveren

We raden je ten zeerste aan om eens groentechips met Labneh uit onze Zuivelarij te proberen. Om de Labneh te dippen geef je hem bij voorkeur met redelijk dikke groentechips zoals deze van zoete aardappel. Doe een beetje lekker olijfolie en verse of gedroogde kruiden over de Labneh en dippen maar.

Labneh met chips van zoete aardappel en Ras el Hanout

Onze Labneh vind je in veel eetwinkels en Delhaize

Deel deze pagina als je dat wil?

%d bloggers liken dit: