tzatziki, labneh

Tzatziki met labneh en dille

Om zelf lekkere tzatziki te maken heb je in de eerste plaats een geschikte yoghurt nodig. De yoghurt moet dik en scherp zijn. Hoe dikker de yoghurt, hoe minder waterig de tzatziki en hoe scherper de yoghurt, hoe meer contrast er zal zijn met de zoete komkommer. De Labneh uit onze Zuivelarij is zowel heel dik als scherp en pittig van smaak. Als je dit recept volgt, krijg je gegarandeerd een dikke en schepbare tzatziki.

We zouten de komkommer om twee redenen. Enerzijds maakt het de komkommer krokanter en anderzijds verliest hij een deel van zijn vocht, waardoor de tzatziki minder waterig wordt. Omdat onze Labneh heel stevig is kan je eventueel het vrijgekomen vocht van de komkommer terug aan de tzatziki toevoegen.

Snijd één komkommer in de lengte doormidden en haal er de zaadlijsten uit. Rasp de komkommer grof of doe zoals ons en schaaf de komkommer met een groenteschaaf. Meng de komkommer met een halve theelepel zout en laat minstens een half uur in de koelkast staan. Pers de komkommer nadien goed uit. Gooi het vocht weg voor hele stevige tzatziki of voeg nog wat toe voor iets dunnere tzatziki.

Meng 220 gram Labneh met de komkommer, twee fijngesneden looktenen, een handvol (15 g) fijngesneden dille, het sap van een halve (20 ml) citroen en de zeste van een halve citroen. Doe er optioneel een fijngesneden stengel van een lente-ui bij. Meng alles goed door elkaar en zet enkele uren in de koelkast, als je daar de tijd voor hebt tenminste.

Tzatziki wordt beter als je hem nog enkele uren in de koelkast laat staan.

Onze tzatziki met labneh verdient je mooiste kom. Werk af met een beetje olijfolie, wat overgehouden dille blaadjes en citroenzeste. Serveer met krokante pitabroodjes als mezze.

Nog meer tzatziki tips

In dit tzatzikirecept gebruiken we vrij veel dille. Gebruik gerust een beetje minder, maar onthoud dat een traditionele tzatziki dille bevat.

tzatziki met labneh, de zuivelarij

Er is geen betere yoghurt dan onze Labneh om tzatziki te maken. Je tzatziki zal mooi dik, romig en goed te scheppen zijn.

Soms wordt ook wel eens een beetje azijn gebruikt, maar wij verkiezen een combinatie van citroensap en -zeste.

Als je krokante pitabroodjes wil, maak je ze best een heel klein beetje nat voor je ze in de toaster steekt.

Wij schaven onze look altijd omdat dit het makkelijkste is. Voor een zachte looksmaak is het beter om hem te persen.

Knijp, nadat de komkommer een uurtje is gezouten, al het vocht eruit. Een waterige tzatziki is minder aangenaam.

labneh, tzatziki

We doen ons best maar onze Labneh is helaas nog niet overal te verkrijgen. Neem zeker eens een kijkje op onze store locator voor de vele winkelhiers waar onze Labneh al verkocht wordt. Vraag er zeker naar bij de zuivelverantwoordelijke van je lokale supermarkt, dat helpt ons enorm!

Je kan ook zelf labneh maken, maar dit is een heel gedoe.

Je doet ons een groot plezier als je dit recept deelt !