tzatziki, labneh

Tzatziki met labneh en dille

Om lekkere tzatziki zelf te maken heb je in de eerste plaats een geschikte yoghurt nodig. De yoghurt moet dik en scherp zijn. Hoe dikker de yoghurt hoe minder waterig de tzatziki en hoe scherper de yoghurt hoe meer contrast er zal zijn met de zoete komkommer. De labneh uit onze Zuivelarij is zowel heel dik als scherp en pittig van smaak. Als je dit recept voor labneh volgt dan krijg je gegarandeerd een dikke schepbare tzatziki.

Door de komkommer te zouten wordt hij veel minder waterig en zal hij ook veel beter zijn krokante textuur bewaren.

Snij één komkommer in de lengte doormidden en haal er de zaadlijsten uit. Rasp de komkommer grof of doe zoals ons en schaaf de komkommer met een groentenschaaf. Meng de komkommer met een halve koffielepel zout en laat laat minstens een half uur in de koelkast staan. Pers de komkommer nadien goed uit en gooi het vrijgekomen water weg.

Meng 220 gram labneh met de komkommer, twee kleine geplette en fijngesneden looktenen, een handvol (15 gram) fijngesneden dille, het sap van een halve (20 gram) citroen en de zestes van een halve citroen. Doe er optioneel een fijngesneden lente-ui stengel bij. Meng alles goed door elkaar en zet enkele uren in de koelkast als je daar de tijd voor hebt.

Tzatziki wordt beter als je hem nog enkele uren in de koelkast laat staan.

Onze tzatziki met labneh verdient je mooiste kom. Werk af met een beetje lekkere olijfolie, wat overgehouden dille blaadjes en citroenzestes. Serveer met krokante pitabroodjes als mezze.

Nog meer tzatziki tips

In dit tzatziki recept gebruiken we vrij veel dille. Gebruik gerust een beetje minder maar het moet er wel in. Anders is het geen traditionele tzatziki.

tzatziki met labneh, de zuivelarij

Er is geen betere yoghurt dan onze labneh om tzatziki te maken. Je tzatziki zal echt mooi dik, romig en goed te scheppen zijn.

Soms wordt ook wel eens een beetje azijn gebruikt maar wij verkiezen de combinatie sap van een halve citroen + zestes van een halve citroen.

Zelfs als je krokante pita broodjes wil toasten maar je ze altijd eventjes nat voor je ze in de toaster steekt.

Ik schaaf altijd mijn look omdat dit het makkelijkste is. Voor een zachte looksmaak schijnt persen of wrijven beter te zijn.

Knijp, nadat de komkommer een uurtje is gezouten, al het vocht uit de komkommer. Je wil geen waterige tzatziki.

labneh, tzatziki

We doen ons best maar onze labneh is helaas nog niet overal te verkrijgen. Kijk eens op onze store locator naar de vele winkelhiers waar je onze labneh al kan kopen. En vraag er naar bij de zuivelverantwoordelijke. Dat helpt ons! Je kan labneh ook zelf maken maar dit is een heel gedoe.

Je doet ons een groot plezier als je dit recept deelt !