Labneh met spekjes en brioche croutons

Dit is een overdreven lekker mezze-gerecht. Het fris zure-van onze Labneh past heel goed bij de volle, vette smaken van de brioche croutons met spekjes. In de meeste gevallen schep je Labneh met flat bread op het bord. Maar voor dit recept heb je een lepel nodig, zodat iedereen de Labneh met croutons op zijn bord schept.

Brioche croutons met spekjes

Croutons en spek bakken

Als eerste snij je 3 grote sneden briochebrood in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm³. Snij ook 200 gram ontbijtspek fijn. Daarna doe je een eetlepel olijfolie in een pan en bak je de spekjes. Het is de bedoeling dat het vet volledig wegsmelt uit het spek. Wanneer dat aanvankelijk niet gebeurd, geen paniek, heb gewoon wat geduld. Na een tijdje sudderen de spekjes in veel vet. Vanaf dan roer je goed door de pan zodat alle spekjes gelijkmatig kleuren en niet aanbranden. Ten slotte giet je de spekjes door een fijne zeef, die al het vet opvangt.

Wanneer je op die manier de spekjes bakt, verlies je niets van het smaakrijke en waardevolle vet. Het vet gebruik je opnieuw om smaak te geven aan de croutons. Dezelfde techniek passen we ook toe in deze pastasalade met onze Berloumi.

Vrijwel alles wat je nodig hebt voor dit recept
Neem je tijd om de spekjes lang en krokant te bakken

Nu meng je de brioche croutons met het spekvet in een pan. Bak ze al roerend en schuddend tot ze mooi krokant zijn. Eens de croutons krokant zijn, voeg je de spekjes weer toe. Doe ook een klein lepeltje gedroogde tijm, oregano of wat basilicumblaadjes toe.

Laat alles een beetje afkoelen en kies ondertussen een passend bord uit je collectie. Op het bord smeer je een potje Labneh uit. Zorg dat je in het midden een kuiltje maakt. In dat kuiltje schep je de croutons en het spek. Maak je mezze volledig af met wat andere groenten, en klaar!

Deel deze pagina als je dat wil!