Labneh met spekjes en brioche croutons

Dit is een overdreven lekkere mezze. Het fris-zure van onze Labneh past heel goed bij de volle, vette smaken van de brioche croutons en de spekjes. Meestal schep je Labneh met flat bread op je bord, maar voor dit recept heb je een lepel nodig, zodat iedereen de Labneh op z’n bord kan scheppen.

Brioche croutons met spekjes

Croutons en spek bakken

Eerst snijd je 3 grote sneden briochebrood in kleine kubusjes van ongeveer 1 cm³. Snijd ook 200 gram ontbijtspek fijn. Daarna doe je een eetlepel olijfolie in een pan en bak je de spekjes. Het is de bedoeling dat het vet volledig wegsmelt uit het spek. Geen paniek wanneer dat niet direct gebeurt, heb gewoon wat geduld. Na een tijdje sudderen de spekjes in veel vet. Vanaf dan roer je goed door de pan zodat alle spekjes gelijkmatig kleuren en niet aanbranden. Ten slotte giet je de spekjes door een fijne zeef, die al het vet opvangt.

Wanneer je op die manier de spekjes bakt, verlies je niets van het smaakvolle en waardevolle spekvet. Het vet gebruik je opnieuw om smaak te geven aan de croutons. Dezelfde techniek passen we ook toe in deze pastasalade met onze Berloumi.

Vrijwel alles wat je nodig hebt voor dit recept
Neem je tijd om de spekjes lang en krokant te bakken

Nu meng je de brioche croutons met het spekvet in een pan. Bak ze al roerend en schuddend tot ze mooi krokant zijn. Eens de croutons krokant zijn, voeg je de spekjes weer toe. Doe ook een klein lepeltje gedroogde tijm, oregano of wat basilicumblaadjes toe.

Laat alles wat afkoelen en kies ondertussen een passend bord uit je collectie. Op het bord smeer je een potje Labneh uit. Maak een kuiltje in het midden, waarin je de croutons en het spek schept. Vervolledig je mezze met wat andere groenten, en klaar!

Deel deze pagina als je dat wil!