Dit is een overdreven lekker mezze gerecht. Het fris zure van onze Labneh past heel goed met de volle, vette smaken van de brioche croutons met spekjes. In de meeste gevallen wordt Labneh met flatbread uit het bord geschept. Hier heb je een lepel nodig waarbij iedereen de Labneh met croutons op zijn bord kan scheppen.

Brioche croutons met spekjes

Snij drie grote sneden briochebrood in kleine dobbelsteentjes van ongeveer één cm³. Snij 200 gram ontbijtspek fijn. Begin met de stukjes spek te bakken in een eetlepel olijfolie. Het is de bedoeling dat het vet helemaal uit het spek wegsmelt. Als dat aanvankelijk niet het geval is, heb dan wat geduld. Na een tijdje zullen de spekjes in veel vet liggen sudderen. Hou de spekjes vanaf dan goed en roer zodat ze gelijkmatig kleuren in de gaten zodat ze niet gaan aanbranden. Giet de goed gebakken spekjes door een fijne zeef en vang al het uitgesmolten vet op.

Door deze techniek gaat niets van het smaakrijke en waardevolle vet verloren. We gebruiken het opnieuw om smaak te geven aan de croutons. Een techniek die we ook al toepasten in deze pasta salade met onze Berloumi.

Vrijwel alles wat je nodig hebt voor dit recept.
Neem je tijd om de spekjes lang en krokant te bakken.

Meng de brioche croutons met het spekvet in een pan en bak ze al roerend en al schuddend tot ze mooi krokant zijn. Eens krokant gebakken voeg je de spekjes terug toe. Voeg ook een klein lepeltje gedroogde tijm, oregano of basilicumblaadjes toe.

Laat alles een beetje afkoelen en kies ondertussen een passend bord uit je collectie. Smeer een potje Labneh open op het bord waarbij je voor een kuiltje in het midden zorgt. Schep de brioche croutons met spek in het midden van het bord. Serveer met andere groenten mezze gerechten.

Deel deze pagina als je dat wil!

%d bloggers liken dit: