bloemkool, chaat masala, anardana, amchoor

Om de lekkerste versie van dit recept te maken zal je wat tijd moeten investeren. Begin alvast met het opmaken van een boodschappenlijstje voor de Indische winkel. Je zal moeten beslissen of je al dan niet genoeg tijd hebt om je chaat masala kruidenmix zelf te maken. Je kan ook voor een kant een klaar kruidenmengsel kiezen. Voor het beste resultaat maak je de chaat masala echter vers en zelf. Of lees voor je eraan begint nog dit over chaat masala.

Geroosterde bloemkool met labneh en chaat masala

Voor de chaat masala: rooster 19 gram korianderzaad, 15 g komijnzaad, 3 g ajowan, 3 g zwarte peper en 1 g gedroogde chilipeper in de oven. Rooster gedurende 18 minuten op 170°C. Laat de specerijen vervolgens helemaal afkoelen en maal ze fijn met een kruidenmolen. Voeg 25 gram zout, 8 gram amchoor en 5 gram anardana toe. Meng alles goed door elkaar tot een fijn mengsel. Proef er eens van en je zal meteen weten waarom je voor de langere versie gekozen hebt.

Voor de geroosterde bloemkool: snijd een bloemkool in roosjes en meng ze met 70 – 100 ml olijf- of ander olie. Dat is vrij veel olie maar bedenk dat dit ook wel eens gewoon gefrituurd wordt, terwijl wij de bloemkool in een hete oven van 200°C bereiden. Rooster gedurende minstens 30 minuten ofwel tot de bloemkool sterk gekleurd en uitgedroogd is. Na 20 minuten kan je de roosjes eens omdraaien. Open vervolgens de oven en laat de bloemkool afkoelen in de oven. Zet de bloemkool dus niet in de koelkast. Niet zo een bloemkool liefhebber? Probeer dan eens onze geroosterde wortelen.

Strijk één potje labneh van de Zuivelarij uit op een mooi bord. Kies een kleur die een beetje bij de geroosterde bloemkool past. Leg de afgekoelde bloemkool op de labneh. Giet een beetje granaatappelsiroop of Balsamicosiroop over de bloemkool en strooi er vervolgens rijkelijk (écht rijkelijk) het chaat masala mengsel over. Werk af met enkele korianderbladeren.

Eens je bloemkool op deze manier in de oven geroosterd hebt wil je nooit meer terug naar die platgekookte bloemkool van vroeger.

chaat masala

Met de hoeveelheden in dit recept kan je tot drie keer bloemkool roosteren. Bewaar de chaat masala in een afgesloten potje.

Omdat bloemkool heel veel vocht bevat, kan het gedurende langere tijd in de oven. De smaak van ovenbloemkool is niet te vergelijken met die van gekookte bloemkool.

Het heeft wel iets als het bord overladen is met ingrediënten en smaken.

labneh van schapenmelk

Deel dit recept als je ook fan bent van de Indische keuken!