bloemkool, chaat masala, anardana, amchoor

Om de lekkerste versie van dit recept te maken zal je wat tijd moeten investeren. Begin alvast met het opmaken van een boodschappenlijstje voor de Indische winkel. Bij de Indische winkel aangekomen zal je opnieuw moeten beslissen of je al dan niet genoeg tijd hebt om je chaat masala zelf te maken. Je kan er ook voor een kant een klaar kruidenmengsel mengsel kiezen. Voor het meest deugddoende resultaat echter maak je de chaat masala vers en zelf. Of lees voor je er aan begint nog dit over chaat masala.

Geroosterde bloemkool met labneh en chaat masala

Voor de chaat masala. Rooster 19 gram korianderzaad, 15 g komijnzaad, 3 gram ajowan, 3 gram zwarte peper en 1 g gedroogde chilipeper in de oven. Rooster gedurende 18 minuten op 170°C. Laat de specerijen vervolgens helemaal afkoelen en maal ze fijn met een kruidenmolen. Voeg 25 gram zout, 8 gram amchoor en 5 gram anardana toe. Meng alles goed door elkaar tot een fijn mengsel. Proef er eens van en je weet meteen waarom je voor de lange versie gekozen hebt.

Voor de geroosterde bloemkool snij je één bloemkool in roosjes en meng je ze met 70 – 100 gram olijf- of ander olie. Dat is vrij veel olie maar bedenk dat dit ook wel eens gewoon gefrituurd wordt. Wij bakken de bloemkool in een hete oven van +200°C . Doe dit gedurende minstens 30 minuten ofwel tot de bloemkool sterk gekleurd, verschrompeld en uitgedroogd is. Op 2/3de van het bakken kan je de roosjes eens omdraaien. Doe de oven open en laat de bloemkool in de oven afkoelen. Zet de bloemkool niet in de koelkast. Niet zo een bloemkool liefhebber. Probeer dan eens onze geroosterde wortelen.

Strijk één potje labneh van de Zuivelarij uit op een mooi bord. Kies een kleur die een beetje bij de geroosterde bloemkool past. Leg de afgekoelde bloemkool op labneh. Giet een beetje granaatappelsiroop (of gebruik Balsamico siroop) over de bloemkool en strooi er vervolgens rijkelijk (écht rijkelijk) het chaat masala mengsel over. Werk af met veel korianderblad.

Eens je bloemkool op deze manier in de oven geroosterd hebt wil je nooit meer terug naar die plat gekookte bloemkool van vroeger.

chaat masala

Met de hoeveelheden in dit recept kan je tot drie keer bloemkool roosteren ma. Bewaar de chaat masala in een afgesloten doos.

Doordat bloemkool heel veel vocht bevat kan het gedurende langere tijd in de oven. De maak is in niets te vergelijken met gekookte bloemkool.

Het heeft wel iets als het bord overladen is met ingrediënten en smaken.

labneh van schapenmelk

Deel dit recept als je ook fan bent van de Indische keuken!