Crumpets met Labneh

Een crumpet is een beetje zoals een Engelse muffin. Het beslag is iets dunner en moet een uur rijzen. Crumpets bak je in een metalen ring op een bakplaat. Meestal worden crumpets maar aan één zijde gebakken, maar in de Zuivelarij doen we daar niet aan mee. Wanneer je ze bakt zonder kookringen zien de crumpets er minder mooi uit, maar ze zijn minstens even lekker.

Beslag maken

In 510 gram lauw water los je 5 gram droge gist en 3 gram suiker op. Daarvoor gebruik je een kom die groot genoeg is, want het beslag rijst er straks in. Voeg er ook nog 460 gram wit broodmeel aan toe, en roer daarna alles goed tot elkaar tot je een homogeen beslag hebt.

Vervolgens zet je het beslag aan de kant om een uurtje te rijzen. Normaal komt het beslag snel omhoog, en valt het nadien weer in elkaar. Dat moet zo. Na een uur voeg je 10 gram zout toe, en roer je alles goed elkaar. Op het einde los je nog 10 gram bakpoeder op in 180 gram volle melk. Dat doe je daarna bij het beslag. Roer nu nog eens goed door elkaar, en bakken maar.

Crumpets bakken

crumpets bakken
Op een grote bakplaat zonder randen bak je veel crumpets tegelijkertijd
Crumpets bakken, crumpets
Een crumpet zoals het moet, met de kenmerkende gaatjes in het beslag

Wij bakken crumpets op een zware gietijzeren plaat die we op ons inductiekookvuur leggen. Zo bakken we er veel op hetzelfde moment. Heb je thuis geen bakplaat? Gebruik dan een anti-kleefpan, lukt even goed! Vet 1 of meerdere kookringen in, en leg ze op de hete pan. Daarna schep je het beslag in de ringen, en bak je de crumpets ongeveer 10 minuten. Wanneer de het beslag bovenaan gestold is, draai je de crumpets om en bak je ze nog eens 2 minuten.

Als je, zoals het hoort, veel kleine gaatjes in de crumpet wil dan mag het beslag zelf niet te dik zijn. En het deeg mag ook niet te dik in de kookring liggen.

Crumpets serveren

crumpets met labneh en bieslook
Met verse kruiden en Labneh
crumpets met lompviseitjes
Op zijn Russisch met een restje lompviseitjes

In tegenstelling tot Engelse muffins bak je crumpets dunner, en snij je ze ook niet door. Meestal worden ze gegeten met boter, maar ze zijn ook geweldig lekker met onze Labneh. Laat de crumpets iets afkoelen en doe er een stevige schep Labneh op. Werk af met verse kruiden. Wij hadden nog een beetje lompviseitjes in de koelkast staan en deden die er ook op. Of serveer als brunch met een eitje. Maar vergeet de Labneh niet!

Deel deze pagina als je dat wil!