Zuurdesem overschot opgebruiken
Iedereen hobbybakker die voor dagdagelijks gebruik zuurdesem heeft staan komt het wel eens tegen. Je moet elke dag ongeveer 3/4 de van je zuurdesem weg smijten en vervangen door een gelijke hoeveelheid bloem en water. Normaal gezien bak je daar je nieuw zuurdesembrood mee. Maar dat komt er niet elke dag van, en dan heb je al snel een hoop zuurdesem op overschot.
Van deze al wat uitgebluste desem kan je heel lekkere dingen maken die bovendien, en dat in tegenstelling tot een mooi gerezen zuurdesembrood, ook nog eens snel klaar zijn. Verrassend genoeg passen ze ook allemaal bij onze Labneh, Ricotta of Berloumi. Voor je het weet zal je opzettelijk restjes zuurdesem verzamelen om er hartige pannenkoeken, zuurdesem wraps, flatbread, muffins en zuurdesem wafels mee te bakken.
Hartige pannenkoeken met lente-ui
Meng 200 gram zuurdesem overschot met 120 ml melk, 2 g zout en 2 g zwarte peper. Voeg 60 g fijn gesneden lente-ui toe en meng alles goed door elkaar.
Verhit een braadpan of flensjespan met een beetje maïsolie tot ze heet is. Schenk het beslag in de pan. Gebruik een rondgaande beweging en beweeg de pan tot ze helemaal bedekt is met beslag. Bak een tweetal minuten en draai de pannenkoek om tot ook de andere kant mooi gebakken is. Laat afkoelen en op naar de volgende.
Flatbread van zuurdesem
Meng de desem die je kwijt wil met een beetje zout en andere kruiden. Dat kunnen droge en/of verse kruiden zijn. Je kan er ook een beetje geschaafde parmezaan doormengen. Voor een dunner flatbread kan je wat water toevoegen maar dit hangt of van hoe dik je zuurdesem zelf al is. Het beste resultaat krijg je met een beslag dat dikker is dan een pannenkoekenbeslag.
Bak het beslag in een hete pan met een ruime hoeveelheid olijfolie. Net zoals je het met pannenkoekenbeslag zou doen. Hoe dikker het beslag, hoe langer je het brood moet laten bakken. Als het gelukt is heb je een wat taai (maar lekker) flatbread met krokante randjes. Perfect om te vullen met onze Labneh, Berloumi of Ricotta van Berloumi.
Zuurdesem wafels
In deze zuurdesem wafels gebruiken we zuurdesem overschot om de wafels extra smaak te geven. Bovendien laten we het beslag een nacht staan waardoor het verder fermenteert en de wafels een extra taaie beet krijgen. In het wafel recept gebruiken we onze Ricotta van Berloumi maar je kan hier ook onze Labneh gebruiken voor een beetje extra zuur.
Cheesy Flatbread
Als je heel veel van je zuurdesemstarter kwijt wil, dan is dit flatbread met kaas en lente-ui je redding. Meng 200 gram zuurdesemstarter met 1 dl water, 3 g zout, 2 fijngesneden lente-ui en 50 g Parmezaan (of een andere kaas). Bak het beslag in een pan met een lage rand in een beetje olie. Strijk het beslag een beetje open met de bolle kant van een soeplepel. Laat aan beide kanten goed bakken tot er krokante korstjes aan de buitenkant zitten.
Chocolade, veenbessen, walnotenbrood
Dit is een brood dat we zowel met onze kaaswei maken als met een teveel aan zuurdesem. De zuurdesem mag hier helemaal uitgewerkt zijn omdat we toch droge gist gebruiken. Voor de uitgebreide werkwijze verwijzen we naar het recept op onze zuivelarij pagina. Meng 230 gram zuurdesem en 185 ml water met 4 g droge gist. Voeg 225 g broodmeel, 30 g cacaopoeder en 20 g koude espresso koffie toe. Meng alles kort door elkaar. Voeg na dertig minuten 7 g zout toe en kneed tot een deeg. Volg vervolgens deze werkwijze.
Zuurdesem bananenbrood
Beboter een grote bakvorm en verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de droge ingrediënten door elkaar. Dat zijn 200 gram bruine suiker, 20 g vanillesuiker, 300 g bloem, 1 zakje bakpoeder en 8 g zout.
Meng de natte ingrediënten met elkaar. Dat zijn: 350 gram (over)rijpe bananen, 200 g labneh of ricotta, 50 g hazelnootolie, 150 g actieve of uitgebluste zuurdesemstarter en 2 eieren.
Vul de bakvorm voor maximum 2/3 met het beslag. Bak gedurende ongeveer een uur in een oven op 180°C ofwel tot er geen beslag meer aan het mes blijft kleven wanneer je het in het brood steekt.
Deel deze pagina als je dat wil!