Zuurdesem overschot opgebruiken

zuurdesem overschot flatbread met labneh en za atar.

Iedereen hobbybakker die voor dagdagelijks gebruik zuurdesem heeft staan komt het wel eens tegen. Je moet elke dag ongeveer 3/4 de van je zuurdesem weg smijten en vervangen door een gelijke hoeveelheid bloem en water. Normaal gezien bak je daar je nieuwe zuurdesembrood mee. Maar dat komt er niet elke dag van, en dan heb je al snel een plas zuurdesem overschot.

Van deze al wat uitgebluste desem kan je heel lekkere dingen maken die bovendien, en dat in tegenstelling tot een mooi gerezen zuurdesembrood, ook nog eens snel klaar zijn. Wonderwel passen ze ook allemaal bij onze Labneh, Ricotta of Berloumi. Voor je het weet ga je opzettelijk restjes zuurdesem verzamelen om er hartige pannenkoeken, zuurdesem wraps, flatbread, muffins en zuurdesem wafels mee te bakken.

Hartige pannenkoeken met lente-ui

Meng 200 gram zuurdesem overschot met 120 gram melk, 2 gram zout en 2 gram zwarte peper. Voeg 60 gram fijn gesneden lente-ui toe en meng alles goed door elkaar.

Verhit een braadpan of flensjes pan met een beetje maïsolie tot ze heet is. Schenk het beslag in de pan met een schenkbeker in de pan. Gebruik een rondgaande beweging en beweeg de pan tot ze helemaal bedekt is met beslag. Bak een tweetal minuten en draai de pannenkoek om tot ook de andere kant mooi gebakken is. Laat afkoelen en op naar de volgende.

Flatbread van overschot aan zuurdesem

zuurdesem, flatbread
We mengden onze desem deze keer met za’atar.
Zuurdesem overschot, flatbread
Bak de desem in een pan met voldoende olijfolie. Net zoals een pannenkoek.

Meng de desem die je kwijt wil met een beetje zout en andere kruiden. Dat kunnen droge en/of verse kruiden zijn. Of meng er een beetje geschaafde parmezaan door. Voor een dunner flatbread kan je wat water toevoegen maar dit is afhankelijk van hoe dun of dik je zuurdesem is. Het beste resultaat krijg je met een beslag dat dikker is dat een dik pannenkoekenbeslag en dat je ei zo na moet verder openstrijken met de bolle, ingeoliede kant van een lepel.

Bak het beslag in een hete pan met een ruime hoeveelheid olijfolie. Net zoals je dan met pannenkoekenbeslag zou doen. Hoe dikker het beslag hoe langer je het brood moet laten bakken. Als het gelukt is heb je een wat taai (maar lekker) flatbread met krokante randjes. Perfect om te vullen met onze Labneh, Berloumi of Ricotta van Berloumi.

Deel deze pagina als je dat wil!