Zuurdesem overschot opgebruiken

zuurdesem overschot flatbread met labneh en za atar.

Iedereen hobbybakker die voor dagdagelijks gebruik zuurdesem heeft staan komt het wel eens tegen. Je moet elke dag ongeveer 3/4 de van je zuurdesem weg smijten en vervangen door een gelijke hoeveelheid bloem en water. Normaal gezien bak je daar je nieuwe zuurdesembrood mee. Maar dat komt er niet elke dag van, en dan heb je al snel een plas zuurdesem overschot.

Van deze al wat uitgebluste desem kan je heel lekkere dingen maken die bovendien, en dat in tegenstelling tot een mooi gerezen zuurdesembrood, ook nog eens snel klaar zijn. Wonderwel passen ze ook allemaal bij onze Labneh, Ricotta of Berloumi. Voor je het weet ga je opzettelijk restjes zuurdesem verzamelen om er hartige pannenkoeken, zuurdesem wraps, flatbread, muffins en zuurdesem wafels mee te bakken.

Hartige pannenkoeken met lente-ui

Meng 200 gram zuurdesem overschot met 120 gram melk, 2 gram zout en 2 gram zwarte peper. Voeg 60 gram fijn gesneden lente-ui toe en meng alles goed door elkaar.

Verhit een braadpan of flensjes pan met een beetje maïsolie tot ze heet is. Schenk het beslag in de pan met een schenkbeker in de pan. Gebruik een rondgaande beweging en beweeg de pan tot ze helemaal bedekt is met beslag. Bak een tweetal minuten en draai de pannenkoek om tot ook de andere kant mooi gebakken is. Laat afkoelen en op naar de volgende.

Flatbread van overschot aan zuurdesem

zuurdesem, flatbread
We mengden onze desem deze keer met za’atar.
Zuurdesem overschot, flatbread
Bak de desem in een pan met voldoende olijfolie. Net zoals een pannenkoek.

Meng de desem die je kwijt wil met een beetje zout en andere kruiden. Dat kunnen droge en/of verse kruiden zijn. Of meng er een beetje geschaafde parmezaan door. Voor een dunner flatbread kan je wat water toevoegen maar dit is afhankelijk van hoe dun of dik je zuurdesem is. Het beste resultaat krijg je met een beslag dat dikker is dat een dik pannenkoekenbeslag en dat je ei zo na moet verder openstrijken met de bolle, ingeoliede kant van een lepel.

Bak het beslag in een hete pan met een ruime hoeveelheid olijfolie. Net zoals je dan met pannenkoekenbeslag zou doen. Hoe dikker het beslag hoe langer je het brood moet laten bakken. Als het gelukt is heb je een wat taai (maar lekker) flatbread met krokante randjes. Perfect om te vullen met onze Labneh, Berloumi of Ricotta van Berloumi.

Zuurdesem wafels

In deze zuurdesem wafels gebruiken we zuurdesem overschot om de wafels extra smaak te geven. Bovendien laten we het beslag een nacht staan waardoor het verder fermenteert en de wafels een extra taaie beet krijgen. In het wafel recept gebruiken we ook onze Ricotta van Berloumi maar je kan hier ook onze Labneh gebruiken voor een beetje extra zuur.

Cheesy Flatbread

Als je echt niet weet wat je met je zuurdesem overschot hebt. Als je heel veel van je starter kwijt wil. Dan is dit flatbread met kaas en lente-ui je redding. Meng 200 gram starter met 100 gram water, 3 gram zout, 2 fijngesneden lente-ui en 50 gram Parmezaan (of andere kaas). Bak het beslag in een pan met een lage rand in een beetje olie. Strijk het beslag een beetje open met de bolle kant van een soeplepel. Laat aan beide kanten goed bakken tot er krokante korstjes aan de buitenkant zitten.

Zuurdesem overschot

Chocolade, veenbessen, walnotenbrood

Dit is een brood dat we zowel met onze kaaswei maken als met een teveel aan zuurdesem. De zuurdesem mag hier helemaal uitgewerkt zijn omdat we toch droge gist gebruiken. Voor de uitgebreide werkwijze verwijzen we naar het recept onze zuivelarwei pagina. Meng 230 gram zuurdesem en 185 gram water met 4 gram droge gist. Voeg 225 gram broodmeel, 30 gram cacaopoeder en 20 gram koude espresso koffie toe. Meng alles kort door elkaar. Voeg na dertig minuten 7 gram zout toe en kneed tot een deeg. Volg vervolgens deze werkwijze.

Zuurdesem bananenbrood

Beboter een grote bakvorm en verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de droge ingrediënten door elkaar. Dat zijn 200 gram bruine suiker, 20 gram vanillesuiker, 300 gram bloem, 1 zakje bakpoeder en 8 gram zout.

Meng de natte ingrediënten met elkaar. Dat zijn: 350 gram overrijpe bananen, 200 gram labneh of ricotta, 50 gram hazelnootolie, 150 gram actieve of uitgebluste zuurdesemstarter en 2 eieren.

Vul de bakvorm voor maximum 2/3de met het beslag. Bak gedurende ongeveer een uur in een oven van 180°C ofwel tot er geen beslag aan het in het brood gestoken mes blijft kleven.

Deel deze pagina als je dat wil!